ПАРТНЬОРИ

Фондация СМАРТ благодари на своите партньори, които подкрепят нашите дейности, кампании и проекти. Със съвместните ни усилия те стават по-пълноценни, по-разнообразни, по-полезни и достигат до повече хора.

 • Домът на културата „Красно село“ е партньор на Фондация СМАРТ по проект „Рабитилници за чудеса“
  Домът на културата „Красно село“ е общински културен институт. Дейността му е насочена към осъществяване на общинската политика в областта на културата, съхраняването на постиженията и утвърждаването на високи стойности на предлагания художествен продукт. Институтът е домакин на най-разнообразни сценични и организационни прояви, фестивали, срещи, семинари и др., сред които се отличават концертите на „Софийски солисти“ и Квартет „Димов“, както и театралните постановки на Театър „Сириус“. Паралелно с традиционните дейности, институтът предоставя пространства за почасово ползване – репетиции и концерти на балетни и други танцови формации, театрални, хорови и инструментални колективи, изложби и др. Сградата на ОКИ Дом на културата „Красно село” е разположена в южната част на гр. София край един от централните столични булеварди сред живописно парково пространство и удобна комуникационна инфраструктура. Обширните и красиво оформени фоайета са удобни за организиране на  шоупрограми, модни ревюта, базари и др.
 • ЦКР на СУ „Св. Климент Охридски“ е партньор на Фондация СМАРТ по проект „Говорилници.Pro“
  Кариерната успеваемост е един от основните критерии за качеството на образованието във ВУЗ, затова в Мандатната програма на ректорското ръководство на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и с цел подпомагане професионалното израстване и социалната интеграция на младите хора е заложено като основен приоритет възстановяването на дейността на Университетския кариерен център. Обновеният Център за кариерно развитие (ЦКР) е факт от началото на 2011 г. В ролята си  на медиатор между студентите и представителите на бизнеса, държавната и общинската администрация и неправителствените организации ЦКР се фокусира върху 2 основни цели: (1) да предостави възможност на студентите от университета да получават актуална информация за стажове и свободни работни места с гаранция за качество; (2) да предостави интернет платформа чрез своя сайт за безплатно публикуване на обяви за работа и стаж на представителите на бизнеса, държавната и общинската администрация и неправителствените организации. А работодателите имат възможност да изградят индивидуалните си профили, регистрирайки се напълно безплатно, и сами да менажират своите обяви за стаж и работа.
 • МЦРК на УНСС е партньор на Фондация СМАРТ по проект „ГОВОРИЛНИЦИ.PRO“
  Междууниверситетският център за развитие на кариерата (МЦРК) на Университета за национално и световно стопанство – София (УНСС) гради и развива динамична връзка между студенти, докторанти и други млади хора и потенциални работодатели с цел съдействие още в рамките на университета за информиране, консултиране и бъдещо сътрудничество помежду им. Обхватът на дейностите включва и разработване на проекти, свързани с професионалното ориентиране и кариерното развитие. МЦРК предоставя информация и консултира относно финансирани програми на национално и европейско ниво в областта на образованието, обучението, работата и свободното време на младежта чрез базираното в Центъра регионално Eurodesk звено на европейската информационна мрежа Eurodesk. Услугите на МЦРК са безплатни и са за студенти, докторанти, специализанти и преподаватели от УНСС и от други български и чуждестранни университети. Центърът си сътрудничи с подобни центрове за кариера в България, страните от Европейския съюз, САЩ, Канада, Япония, Русия и др.
 • НБУ е партньор на Фондация Смарт по проект „Говорилници.Pro“
  Нов български университет има мисия да е автономна и либерална академична институция, която допринася за напредъка на университетското образование чрез достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение и научни изследвания  по международни стандарти. Като поставя в служба на обществото своя академичен потенциал, университетът формира предприемчиви, социално отговорни личности, подготвени за живот в условията на съвременния демократичен свят. Образователната философия на НБУ е основана на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие. НБУ определя своя академичен профил в областта на науките за човека и обществото, природните науки и новите технологии и изкуствата. Нов български университет е учреден на 18 септември 1991 г. Университетът пръв в България въвежда кредитната система, обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение.
 • „Театър ЦВЕТЕ“ е партньор на Фондация СМАРТ по проект „Говорилници.Pro“
  Театрално-социалната формация „Театър ЦВЕТЕ“ е основана през 1994 г. от възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, катедра „Куклен театър“. Екипът фокусира вниманието си главно в приложението на драма- и театрални- техники в социалната и образователна сфера. Актьорите работят ЗА и С деца и младежи и тяхното обкръжение за създаване на предпоставки за бъдещото им позитивно включване в социалния живот, независимо от техния произход и възможности. Чрез приложението на новаторски за България интерактивни театрални техники, те им помагат да опознаят и приемат себе си и другите; провокират личностното им развитие; окуражават позитивното им включване в обществения живот. Особен акцент в работата им е форум-театъра. Основното при него е, че човек има възможност на практика да заеме гледната точка на друг, да влезе в кожата на, често, съвсем непознат човек. През наблюдението и мисленетокъм конкретното действие, изпробването на сцената и изживяването на сблъсъка отпадат социалните предразсъдъци и готовите нагласи за това кое е добро и лошо.
 • Менпауър България е партньор на Фондация СМАРТ по проект „ГОВОРИЛНИЦИ.PRO“
  Менпауър България е част от световната ManpowerGroup, създаваща и предоставяща ключово значими решения, свързани с човешкия капитал, които помагат на клиентите да постигнат бизнес целите си като повишат своята конкурентноспособност. Компанията дава уникална добавена стойност чрез разбираем набор от иновативни решения, които осигуряват преимущество на клиентите в т. нар. „човешка ера“. Тези решения включват постоянни и временни назначения, оценка и подбор на кадри, обучения, преквалификация, аутсорсинг и консултации. В ManpowerGroup помагат хората, компаниите и правителствата да взимат адекватни кадрови решения, като се възполват от това, което се случва в момента, и разбират какво предстои да се случи на променящия се пазар на труда. Компанията има 3900 офиса в 82 държави. От 2006 г. вече е и в България и чрез своите 5 офиса – в Пловдив, Варна, Бургас и два в София, работи с над 500 клиента от различни индустриални сектори. Екипът на Менпауър България се състои от професионални консултанти с реален бизнес опит от различни сектори. През 2007 г. създава и Асоциация BG Staffing – единствената организация у нас, която има за основна цел разпространението на идеята за договорни и временни назаначения в България.
 • 42 training и Фондация СМАРТ са партньори
  42 training е група от обучители, работещи основно с методите на неформалното образование и с опит в разработването на концепции за обучения и тяхното „случване“ по възможно най-полезния начин за участниците. В организацията вярват, че човешките ресурси често са като естествените ресурси – обикновено са заровени дълбоко и са необходими усилия и създаване на подходящите условия, за да бъдат намерени.
  Обученията за събуждане на креативността, лидерските умения, управленските и организационните компетенции са само част от това, което от 42 training предлагат. Гордеят се, че успяват да провокират разчупване в мисленето у участниците в техните обучения, а това е важна предпоставка към успешно личностно и професионално развитие.
  За да бъдат достъпни за повече хора и организации, екипът на 42 training правят всичко възможно да държат разходите на обученията ниски като предлагат сбита и практически ориентирана информация, поднесена в оптимално кратко време и без излишни глезотии.
 • Магазин „Ландо: Арт и Хоби“ е партньор на кампания „Заедно четем. Заедно се забавляваме“ и по проект „Работилници за чудеса“
  Магазин „Ландо: Арт и Хоби“ се намира на бул. „Цар Борис III“ №19. Той е за всички хора, които обичат да творят, независимо от професия и възраст. В него те могат да намерят идеи и материали за своите творби.
  Магазинът предлага бои – акрилни, маслени, за текстил и коприна, за порцелан и стъкло; акварелни моливи; лепила, лакове, салфетки и хартии за декупаж; предмети за декориране; инструменти и консумативи за куилинг; рисуване по номера; гравюри; оригами и киригами; мъниста и елементи за направата на бижута; пясъчни мандали и рисунки за оцветяване с цветни пясъци; шаблони и машинки за рязане и релеф; цветни листа от пчелен восък за изработване на свещи; полимерна глина; тишу, креп, оризова хартия и ефектни картони; панделки и органза; сух, мокър и пресован филц; конструктори за триизмерни сгради и др.
  В „Ландо: Арт и Хоби“ се организират кръжоци по правене на свещи, изработване на картички, работа с полимерна глина, декупаж и др.
 • Блумарк е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“  и по проект „Работилници за чудеса“
  Блумарк е отличното решение за изграждане на рекламни стратегии, планиране на кампании, закупуване на рекламно време, прилагане на иновативни продукти за реклама в интернет и телевизия. Основното конкурентно предимство на компанията е в изградената структура – от много взаимносвързани, но не прикачени единици, които са на разположение според нуждите на всеки конкретен проект. Това й дава възможност да бъде изключително гъвкава, бърза и не на последно място – много конкурентна по отношение на предлаганите цени.
  В Блумарк познават спецификата на българските и европейските бизнес условия. Знаят, че най-доброто решение е резултат от правилно дефиниран проблем, задълбочен анализ и свежа идея. Работят с настроение. Общуват непринудено. Ефективни са по отношение на баланса между качествената работа и приемливите цени.
  Особено внимание отделят на опазването на околната среда и на социално-отговорното поведение, защото бъдещето на всички зависи от съвместните ни усилия тук и сега.
 • SOS Детски селища е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Сдружение SOS Детски селища България работи за деца, които са осиротели, изоставени или чиито семейства не са в състояние да се грижат за тях. Семейният подход в SOS – детското селище се основава на принципите, че всяко дете има нужда от майка и е най-естествено да расте с братя и сестри в собствена къща и в селище, в среда на взаимопомощ.
  Екипът на организацията помага на тези деца да формират своето бъдеще, като им дава възможност да живеят съобразно своята култура и религия и да бъдат активни членове на обществото. Помага им да осъзнаят и изразят своите индивидуални способности, интереси и таланти. Осигурява им условия да получат образование и умения, за да имат успех и да бъдат полезни членове на обществото.
  SOS Детски селища България активно съдейства да се посрещнат нуждите от социално развитие на най-уязвимите деца и младежи в обществото. Изгражда центрове и програми, чиято цел е да се укрепят семействата и да се предотврати изоставянето на деца.
 • Издателство „Дамян Яков“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Издателство „Дамян Яков“ е основано през 1992 г. То издава разнообразни заглавия от българската и преводната художествена литература, многобройни детски книги, учебна, справочна и научна литература в областите икономика, история, психология и театър.
  Около 80 нови заглавия и голям брой препечатки на вече популярни автори, чиито тиражи се изчерпват в рамките на дни, публикува издателството всяка година. Голяма част от книгите им излизат с помощта на Министерството на културата, Фонд „13 века България“, Посолството на САЩ в България.
  Избор на издателите е да популяризират българската поезия, класиката в световния крими жанр, популярни философски издания и книги на политико-икономически теми. Широко застъпени в гамата от издания са произведенията за деца. Едни от най-култовите им заглавия в тази връзка са поредицата за муминтролите на шведската писателка Туве Янсон, както и пъстрите приказни история от България и цял свят.
 • Издателство „Егмонт България“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  „Егмонт България“ е едно от водещите издателства за детска литература и периодика. Началото през април 1991 г. слага нулевият брой на списание „Мики Маус“, което днес e на пазара на всеки 2 седмици. Всеки месец излизат лицензните списания „Мечо Пух“, „Принцеса“, „Колите“, „Майстор Мани“, „Том и Джери“, „Барби“, „Поразителният Спайдърмен“ и „Бен 10“. От 2004 г. „Егмонт България“ издава още двуседмичното списание „БРАВО“, а от 2011 г. на всеки два месеца излиза и „Финиъс и Фърб“.
  Световно известните книги за Хари Потър, любимите на тийнейджърите романи от поредиците „Здрач“, „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и „Героите на Олимп“, както и мистериозната поредица „39 ключа“ са само малка част от портфолиото на „Егмонт България“.
  И още – в поредицата „Българска детска класика“ издателството възражда първообразите на най-прочутите стихове, разкази, приказки и повести, сътворени за децата от нашите класици и с прекрасни илюстрации. И още, и още...
 • Издателство „Махалото“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Книгите на издателство „Махалото“ са избор за хора, които ценят онова специално пространство, където ни отвежда добрата литература, любимата музика и споделеното разбиране, че щастие и успех се постигат с положителна нагласа към живота и с отворени сърца за малките чудеса, които се случват всеки ден.
  Издателството публикува музикалните биографии на героите на рока – музикантите и групите, които със своето творчество промениха и продължават да променят света. Понякога тъжни, понякога любопитни – това са истинските истории зад легендите. Заглавията в каталога на „Махалото“ въвеждат в свят на светкавична слава, божествено вдъхновение, многохилядни стадиони и малки клубове; водят на пътешествие към 60-те и 70-те години, когато косите са дълги, полите са къси, а простото удоволствие да свириш се превърна в мултимилионен бизнес.
  Освен издателство, „Махалото“ е и рекламна и продуцентска компания, която реализира различни проекти, целящи образоването и забавлението на българската публика.
 • Издателство „ФЮТ“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Издателство „Фют“ е сред водещите български издателства, специализирано в издаването на книги за деца. Работи във всички жанрове и възрастови сегменти на детското книгоиздаване. Повече от 20 години книгите на издателството са обичани от децата, ценени от родители, педагози и специалисти.
  За издателите е осъзната отговорността, която носят, защото детската книга е фактор в личностното изграждане на всеки човек. Затова и остават верни на няколко основни принципа в своята работа, а именно да предлагат заглавия, които: са полезни за цялостното развитие на децата; носят познание чрез забавни и игрови елементи, за да се изгради положително отношение у децата към ученето и четенето; дават на малките читатели знания и ценности, стимулират самостоятелното мислене, въображение и активност.
  Книгите на „ФЮТ“ са написани на ясен и достъпен език, текстовете са добре преведени и редактирани, илюстрациите и оформлението отговарят на високи художествени критерии.
 • ОКИ Дом на културата „Искър“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме"
  ОКИ Дом на културата „Искър“ се намира в столичния ж.к. „Дружба-1“. В наши дни общинският културен институт подчинява своята дейност на идеята за общност в културите на различните етноси и социални групи чрез школи за професионално и любителско творчество. Там се изучават приложни изкуства и рисуване; музика и пеене – народни, стари градски и детски песни; различни инструменти в школите по тамбура, пиано и китара; класически и модерен балет, спортни, латиноамерикански и модерни танци; театрално и киноизкуство. За любителите на спорта има тренировки по карате и йога.
  Библиотечният фонд на ОКИ Дом на културата „Искър“ наброява над 15 000 тома художествена литература, енциклопедии, обществени науки, детска литература и др. Библиотеката организира литературни срещи с деца от детските градини и с ученици от район „Искър“. Литературният салон „Петя Дубарова“ редовно провежда срещи с писатели, поети, юбилейни чествания на творци, премиери на нови книги.
 • Читалище „Братя Миладинови“ е партньор на кампанията "Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Читалище „Братя Миладинови“ се намира в „Княжево“ на бул. „Цар Борис III“ №375 и работи активно със и за гражданите от столичния квартал в полите на Витоша. Регистрирано е под номер 1182 в Министерството на културата на Република България.
  В библиотеката на читалището има близо 32 000 тома художествена и специализирана литература. Деца, младежи и възрастни се обучават и занимават в школите по езици, изобразително изкуство, пиано, китара, виола, цигулка, солфеж и изпълнители певци, класически балет.
  Изпълненията на Детска вокална група „Витошки камбанки“, Балет „Класик“, АРТ Студио „Камбана“ и куклен театър „Арлекин“ се известни не само на територията на квартал „Княжево“, но и в цяла София, тъй като редовно са търсени за участия в публични събития на открито и закрито, печелили са различни награди и отличия през годините на своето съществуване, радвали са многобройни зрители.
 • НЧ „Средец-1926“ е партньор на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Народно читалище „Средец-1926“ е създадено в далечната 1926 г. Намира се в столичния район „Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ №17 и е градено в продължение на 31 години с даренията и доброволния труд на своите членове.
  В наши дни читалището се стреми да съобразява своята културно-просветна, спортно-туристическа и социална дейност с актуалните интереси и необходимости на гражданите. То разполага с богата библиотека, която предлага над 30 000 тома разнообразна литература – художествена и специализирана, и 26 заглавия периодика, както и с полезен библиотечно-информационен център.
  Деца, младежи и възрастни се обучават и занимават в школите и курсовете по английски език, пиано и китара, класически балет, български народни танци, латиноамерикански танци. Предлагат се логопедични занимания. Организират се концерти, туристически екскурзии и походи, посещения на театрални спектакли, концерти и изложби.
 • Асоциация „Родители“ и Фондация СМАРТ са партньори
  Асоциация „Родители“ е сдружение за осъществяване на общественополезна дейност, учредено през 2001 г., работещо активно за превенция на насилието, за подобряване и развиване на комуникацията в семейството и между семейството и училището. Мисията на асоциацията е да насърчава родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и да подкрепя децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат. Основните й цели са да развива и утвърждава идеята за родителството като основна духовна ценност в обществото и на семейството като естествена среда за отглеждане и възпитание на децата.
  Асоциация „Родители“ е член на: Европейската родителска асоциация, работни групи към Националния съвет за закрила на детето; Обществения съвет за безопасен интернет; Консултативния съвет по образование към Столична община; Консултативния съвет „Децата на София“.
 • „Фамилатлон“ и Фондация СМАРТ са партньори
  За четвърта година Асоциация „Родители“ и Националният център за безопасен интернет превръщат една майска събота в празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. „Фамилатлон“ ще се проведе на 12 май от 10.00 ч. в Южния парк и ще предложи многобройни и разнообразни забавления през целия ден. Голямата сцена ще бъде разположена на Поляната с гълъбите. Там ще се представят вокални групи, танцови състави, театрални формации, спортни школи и други творчески екипи с 10-минутни изяви. Ще има още любопитна опознавателна обиколка „Малката Европа“, велопоход около Южния парк за хора на всякаква възраст и детски велопоход по алеите около Английските ливади, демонстрации на творбите, участващи в конкурса ARTware, и много други занимания, игри и активности. Гостите на „Фамилатлон“ ще имат възможност да изпробват възможно най-много спортове и други хобита и да изберат своя начин за прекарване на свободното време.
 • Илкова театър е партньор на кампания „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Куклено-театралната трупа „Илкова театър“, създадена и вдъхновена за живот от актрисата Катерина Илкова, има многобройни участията на сцени в България и чужбина. Последните попълнения в репертоара на трупата са заглавия като: „Господин Крокотак и лошото куче Бъч“, „Слончето Ялмар и един забравен рожден ден“, „Защо мишките не могат да четат?“, „Шестте пингвинчета“, „Ъ-ъ, елхата“, „Снежната улица“, „Мокра приказка“, „Малката Баба Марта“, „Кучето, което не можеше да лае“ и интерактивните приказки от поредицата „Да играем на театър“.
  „Интерактивни представления“ е поредица от популярни приказки, които децата добре познават. В нея те участват като любимия си герой в истинско театрално представление, с декори и костюми. Подпомагани от актьорите от „Илкова театър“, децата стават активни участници в примамващия свят на приказките. През играта и забавлението те развиват паметта си, въображението, координацията, речевите умения и себеоценката си.
 • Маргарита Петрова е партньор на кампания „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Маргарита Петрова е актриса на свободна практика. Работи по проекти като Театър на сетивния лабиринт – „Фабрика за приказки“ и Лабиринт Театър – „Сенки и Отражения“. Театърът на сетивата и специфичното пространство е интерактивен артистичен процес, който води до създаването на представление, обвързано със специфична среда-място. Хората от публиката преминават един по един през инсталацията, по време на което се сблъскват с наситени сетивни изживявания – слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови –наречени сетивни портали. Преминалите през лабиринта изострят сетивата си и се пробуждатза ново светоусещане, омиротворени и вдъхновени.
  Играе в моноспектакли, спектакли и пърформанси – често нестандартни, някои от коитоучастват в национални и международни фестивали.
  Обича ролите си в представления за деца. Често е актрисата, която играе с децата винтерактивните приказни представления на „Илкова театър“.
 • Янка Калпазанка и Ицо Жицо са партньори на кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“
  Яна Ангелова и Христо Кънчев са артисти по образование, душа и професия. Всеки път, когато изпълнят детско желание, са щастливи, защото го правят добре, професионално и с любов. Известен на децата с артистичните псевдоними Янка Калпазанка и Ицо Жицо, тандемът е с десетгодишен опит в детския развлекателен свят. Определят се като авангардни, авантюристични, автентични деца.
  Най-много предпочитат детските празници, защото обичат да играят, вдъхновяват се от нови идеи, живеят за стари и нови приятелства. С присъствието си, с веселите игри и забавните скечове карат малчуганите да се смеят, а това съхранява детското любопитство и фантазия у самите тях.
  Казват, че не искат да порастват, въпреки че имат и много приятели, които се смятат за големи. С тях също с удоволствие празнуват, но вече като „големи“. При всички положения важат трите думи: „Купон да става!“
 • Y-PEER България и Фондация СМАРТ са партньори
  Y-PEER България e мрежа от млади хора на възраст между 13 и 19 години – мотивирани, с гражданско самосъзнание, доброволци в своите училища и градове – и подкрепящи ги възрастни професионалисти, представители на различни организации.
  Y-PEER България работи в сферата на сексуалното и репродуктивното здраве, като се стреми да повишава информираността сред младите хора по теми като анатомия и юношество, контрацепция, сексуалност и джендър, сексуално преносими инфекции, ХИВ и СПИН, психоактивни вещества и др.
  Y-PEER България работи и в други сфери на превенцията. Философията и методологията на организацията отдавна са се доказали като работещи и мотивиращи младите хора да заемат своята гражданска позиция и като резултат действително да променят себе си и своето обкръжение към по-добро. Затова в някои части на мрежата успешно работят по теми като насилие, трафик на хора, опазване на околната среда и други.
 • Фондът на ООН за население и Фондация СМАРТ са партньори
  UNFPA – Фондът на ООН за население е международна организация за развитие, която пропагандира и защитава правото на всяка жена, мъж и дете да се радва на здравословен живот и да се ползва с равни възможности. Всяка бременност да бъде желана, всяко раждане да бъде безопасно за майката и детето, всеки млад човек да може да се предпази от ХИВ/СПИН и всяко момиче или жена да усеща зачитане и уважение – това е мисията на Фонда. UNFPA в България подкрепя правителството в политиките му за подобряване на сексуалното и репродуктивното здраве на населението и посрещането на международните споразумения в рамките на приетите Цели на хилядолетието в национален контекст.
  Фондът приоритетно съдейства в областите сексуално и репродуктивно здраве и образование, като подпомага разработването на политики, насочени към жени и млади хора на възраст от 10 до 24 години, социологически проучвания и анализи на качеството на здравните услуги, на обучението, базирано на уменията за живот, и на подхода „връстници обучават връстници“.