Куклоправенето продължава
07 Oct 2014
Публикувано от СМАРТ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОсмата Кварталница за кукли на Фондация СМАРТ-клон София, която се състоя неотдавна в НЧ „Братя Миладинови-1917“ в кв. Княжево, премина в атмосфера на ведро и усмихнато настроение. Участниците – малчугани, майки, татковци и баби, повече от 30 души – сътвориха пъстри и прекрасни кукли, които в най-скоро време ще радват своите нови собственици. Защото всички творения, които се създават в нестандартните любителски работилници, са предназначени първо да украсят неприветливи столични места, а след това да се превърнат в подаръци със сърдечни благопожелания от участниците към жителите там.

Но преди това да се случи, предстоят още две Кварталници. Първата от тях ще бъде тази събота, 11 октомври, в столичния ж.к. „Дружба 1“. Деца и възрастни от комплекса ще имат на разположение 2 часа – от 11 до 13 ч, да се забавляват заедно, докато шият кукленски дрехи, правят коси и аксесоари, рисуват вежди и очички, вдъхвайки живот на още кукли. Мястото е ОКИ Дом на културата „Искър“ на ул. „Кръстю Пастухов“ №23, а входът, разбира се, е свободен.

В последната събота на месеца – 25 октомври, ще бъде и последната Кварталница. Тя ще се проведе в зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“, който се намира на бул. „Цар Борис III“ №41, също от 11 до 13 часа.

Смисълът на Кварталниците си остава непроменен до края. От една страна, организаторите от Фондация СМАРТ-клон София осигуряват възможност, благодарение на финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г., на жители в три от големите столични райони да преоткрият за себе си очарованието от правенето на неща заедно, в атмосфера на творческо забавление. За целта те имат на разположение платове с разнообразни десени, конци, копчета, мъниста, ленти и др., с които да направят каквито фантазията им подскаже дрехи на куклите, както и прежди за косите и всякакви джунджурии за аксесоари. От друга страна, те си припомнят и удоволствието от това да споделят създаденото от тях с непознати с едничката безкористна цел да доставят радост и усмивки.

Партньори