Уникални „ловци на сънища“ се учихме да правим в поредната Работилницата за чудеса
11 Aug 2013
Публикувано от СМАРТ

P8100084Идеята ни да се научим как се правят „ловци на сънища“ доведе повече от 30 души на поредната – осма – Работилница за чудеса на Фондация СМАРТ – клон София. Екип на организаторите, включващ и доброволците по Европейски доброволчески служби Емилс от Латвия, Енико от Унгария и Емилио от Испания, активно показваха как от съвсем подръчни средства можем да създадем нещо красиво и уникално. Например използваме ринговете от комплекти за саксии, най-обикновен простор или канап, пера и мъниста за декорация – всичките достъпни и евтини. Целта, както и във всяка друга работилница, беше да придобием умения, които после да използваме през свободното си време вкъщи с цялото семейство и да се забавляваме.

Отново имаше дечица на различна възраст с техните майки и баби. Този път активно участваха и няколко татковци. Повечето участници направиха по повече от един „ловец на сънища“, за да оставят за предстоящата изложба-базар през октомври, но и да си отнесат по един за спомен. Освен че се научиха как се прави това малко чудо, участниците научиха откъде произлиза то. Първообразът са амулети, в миналото характерни единствено за индианския народ оджибуей, и се изработват от върбови обръчи, в които се плетат мрежи от шнурове, наподобяващи паяжина. В центъра се поставя перо от нощна птица. Вярвало се, че през отвора в средата преминават само добрите и приятните сънища, а злите и лошите се заплитат в мрежата и с първите лъчи на слънцето се разпадат.

По вече утвърдена традиция Работилницата за чудеса се проведе в зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ №41. Материалите бяха осигурени от Фондация СМАРТ – клон София благодарение на финансирането от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2013 г. по направление „Любителско изкуство и детско творчество“. 

В следващата Работилница, която ще се проведе на 24 август на обичайното място по обичайното време ще правим малки чудеса от майсторски сгъната хартия – ще изработваме оригами.

Работилници за чудеса