Магията в „Кварталница за кукли“ продължи втора поредна събота
23 Jun 2014
Публикувано от СМАРТ

Изработеното в Кварталница за кукли, 21 юниПрез отминалата събота от 11 до 13 часа княжевското читалище „Братя Миладинови  – 1917“ беше изпълнено с развълнувани деца и техните родители. Там се проведе втората „Кварталница за кукли“ на Фондация СМАРТ – клон София. Преди децата и техните не по-малко ентусиазирани родители да се впуснат в дълбините на изкуството и красотата, жертвите на трагедията от Варна и Добрич бяха почетени с минута мълчание. На фона на черните събития от последните дни това, което се случи за близо 2 часа, може да се нарече магия, която накара малки и големи да не свалят усмивките от лицата си, да се впуснат в приключение, което зареди всеки от присъстващите с позитивни емоции.

Участниците, малки и големи, вдъхнаха живот на над 20-тина кукли, които бяха предварително ушити и напълнени със силиконов пух миналата събота по време на първата Кварталница за кукли. Вече имаме индианци, принцеси, батмани и други приказни герои, любимци на децата. Майките и татковците като че ли се забавляваха дори повече от своите малчугани. „Много ми беше приятно. Не съм вярвала, че така ще ми хареса, явно такъв тип занимания ми липсват.“ Това са думи на една от майките, която обеща, че ще бъде с нас и на следващите ни работилници.

Екипът на Фондация СМАРТ – клон София заедно с доброволците Хана (Германия), Йерун (Холандия), Яна, Елена и Михаела (България), помагаха с идеи, показваха различни техники и оказваха практическо съдействие. Приготвените много и разнообразни материали – платове, мъниста, конци, ленти и др., бяха умело използвани, за да може всеки участник да разкаже историята на своята кукла. Целта на кампанията е екипната работа, от която се ражда нещо красиво и която носи на участниците удоволствие от изкараното заедно в творчество и забавление време.

Безценен се оказа и урокът по споделяне за най-малките, които съвсем естествено искаха да отнесат със себе си изработените кукли. В крайна сметка те разбраха, че някъде там, из София, има и други дечица, които ще се зарадват да получат точно тези кукли, изработени с радост, именно за да бъдат споделени. Защото освен идеята за заедност в творчеството и забавлението, проектът „Кварталница за кукли“ има и друга не по-малко значима цел – готовите кукли да бъдат използвани за украсата на някои кътчета на столицата, които са по-мрачни и неприветливи. Така хората, които живеят или работят там, ще могат освен да се порадват на красотата, но и да вземат за подарък създаденото от добротворците в различните Кварталници. Всяка кукла ще бъде опакована в красиво възрзопче, в което ще има скътано и късметче.

Остават още осем работилници. Предстоящата събота, 28 юни, ще гостуваме от 11 до 13 часа в ОКИ Дом на културата „Искър“, който се намира в ж. к. „Дружба 1“ (бул. „Кръстю Пастухов“ №23). Всяка една от общо 10-те Кварталници за кукли е и събитие в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.