Малката София в Западен парк
17 Jun 2013
Публикувано от bogdanova
„Малката София“ е авторска идея на петима младежи от Европа, които са на 9-месечна доброволческа служба в България към екипа на Фондация СМАРТ. Емилио (Испания), Емилс (Латвия), Енико Вероника (Унгария), Каша (Полша) и Мари (Франция) подкрепят дейностите на организацията по посока насърчаване позитивното общуване и креативно партньорство на хора от всички възрасти.

„Малката София“ е авторска идея на петима младежи от Европа, които са на 9-месечна доброволческа служба в България към екипа на Фондация СМАРТ. Емилио (Испания), Емилс (Латвия), Енико Вероника (Унгария), Каша (Полша) и Мари (Франция) подкрепят дейностите на организацията по посока насърчаване позитивното общуване и креативно партньорство на хора от всички възрасти.

От 21 до 23 юни ще се проведе работилницата за деца и родители на Фондация СМАРТ, в която заедно ще създадем илюстрован дневник на Малката Сόфия в рамките на Фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“, организиран от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община.

Проектът „Малката Сόфия“ цели да представи столицата като жив организъм – малко момиче, и да подкани гостите на Западен парк да разкажат нейната история, като споделят своите собствени мечти, очаквания, представи и надежди за града и живота в него. Инициативата предвижда интегрирането на две форми на изкуство – писане и рисуване. Участниците ще имат удоволствието да създадат заедно един творчески продукт, като това усилие всъщност ще подкрепи увереността им, че животът им зависи от тях самите и че те могат да направят и живота, и града си по-хубави и удовлетворяващи. Целта ни е хората да обърнат поглед към себе си и да си повярват, че от тях зависи всичко. В хода на творческия процес ще имат условия и предпоставки да подобрят още уменията си за общуване и себеизразяване, защото ще творят и ще се забавляват заедно, в среда на толерантност към другия и различното – все ключови фактори към успеха ни в личен план и за развитие на общността, в която живеем.

Крайният продукт ще бъде уникален дневник с историята на малката Сόфия. За целта предварително ще изготвим неговата структура и ще маркираме основните моменти от него. Участниците ще имат за задача да изпълнят тази структура по теми със съдържание и илюстрации. Така заедно ще създадем историята на нашата героиня – как живее и играе с приятелите си, какво я прави щастлива, какви хора среща, каква е и каква иска да бъде, къде живее, има ли си кученце, колко често кара колело, кое е любимото й място, какви книжки чете…

Всеки ден ще работят по около 25 двойки, всяка една състояща се от дете и негов възрастен близък – по-голям брат или сестра, майка, баща, баба или дядо. Ще имат по около 15 минути за работа, но сами ще изберат дали да рисуват или пишат. Една пишеща и една рисуваща двойка ще творят по една страница от историята на малката Сόфия – според интересите и възможностите си. За да не става хаос, хората ще се записват при нашите доброволци и докато изчакват реда си ще могат да оцветяват разделители за книги или ще изработват кукли – все герои от историята на малката Сόфия.

Когато дадена страница, съдържаща текст и рисунка, е готова, тя ще бъде окачвана на видно място. В неделя от 12 часа всички създадени до момента страници ще бъдат събрани в една голяма книжка, също ръчно скрепена, и прочетени пред аудиторията.

Малката Сόфия ще стимулира хората да видят, почувстват и преживеят хубавото около тях, да утвърдят онова, което им носи радост и наслада, да използват въображението си и да предложат творчески решения за нещата, които искат да променят. Посланието на „Малката Сόфия“ е, че хубавите неща са навсякъде около нас, само трябва да си дадем възможност да ги видим и усетим. Качественият живот зависи от нас самите и ние сме неговите най-добри и истински творци. Не трябва да се страхуваме да мечтаем – важно е в това да бъдем заедно. Само тогава ще имаме лична удовлетвореност и ще бъдем щастливи в средата, в която живеем, развиваме се, играем с приятели, работим, общуваме. Нашият град е пълен с възможности за забавление, свежо всекидневие и срещи с интересни хора – само трябва да излезем.

Информация за и пълната програма на фестивала в Западния парк може да откриете на www.zapadenparkfest.bg.

map