„Кварталница за кукли“ отново в Княжево
25 Jul 2014
Публикувано от СМАРТ

Кварталница за куклаТази събота, 26 юли, нестандартната работилница „Кварталница за кукли“ на Фондация СМАРТ – клон София за втори път ще гостува на княжевското читалище „Братя Миладинови-1917“ (бул. „Цар Борис III“ №375). Часовете, в които малки и големи заедно ще създават красиви кукли, които впоследствие ще красят нетолкова приветливи софийски кътчета, са между 11 и 13 часа, а входът е свободен. Всички материали са осигурени от организаторите благодарение на финансирането от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г.

Две са основните цели на проекта „Кварталници за кукли“, инициативите от който са и събития в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Първата цел е да се предостави възможност на хора от не съвсем централните софийски райони да се забавляват в свободното си време докато творят заедно със своите деца, близки или приятели. Куклите, които се очаква да създадат участниците в проекта, изискват сръчност, вкус, въображение, за да бъдат наистина красиви. Защото после ще бъдат споделени с жители и гости на други софийски райони – първоначално като украса, а впоследствие и като подаръци. И това няма да бъдат просто опаковани в торбички кукли, а във всяка ще има и специално подготвено късметче и благопожелание. И това именно е втората цел на проекта –  създаденото в Кварталници за кукли да се сподели с други хора, за да им донесе усмивки и добро настроение. Защото доброто и водещото след себе си благосъстояние са функция на малките неща, онези, които правим от сърце и безкористнно за другите.

От юни до сега са проведени вече 4 работилници, в които участниците създадоха близо 50-тина кукли. Предстоят още 6 до края на октомври. Съвсем скоро ще бъде и първата акция по украсата на дървета с кукли.