„Кварталница за кукли“ – емоциите продължават за трета седмица
30 Jun 2014
Публикувано от СМАРТ

Кварталница за кукли, 28 юниТази събота за първи път от много време нито едно облаче не помрачи прекрасния слънчев ден в столицата. Подобно, слънчево и приповдигнато, беше и настроението в ОКИ Дом на културата „Искър“, където между 11 и 13 часа се проведе третата Кварталница за кукли на Фондация СМАРТ – клон София. Нетърпеливи деца и родители се бяха събрали още в 10:30 пред сградата и само чакаха знак, който да им позволи да развихрят въображението и таланта си.

Това, което последва може да се определи като красиво, вдъхновяващо и зареждащо с положителни емоции. За отрицателно време тихото и спокойно читалище се изпълни с радостни детски викове и възгласи, които най-точно могат да се определят като „творчески процес“. Именно чрез този процес се родиха изящни принцеси, смели войни и един истински мускетар. Истината е, че не само децата бяха запленени от силата и красотата на изкуството. „Миличка, дай на мен да опитам, трябва да й направим обувки“ – това са думи на една майка, която се забавляваше не по-малко от дъщеря си.

В крайна сметка именно това е целта на кампанията – екипната работа, комуникацията между хората, изкарването на пълноценно време с любимите хора, и в допълнение – да видиш как за толкова кратко време можеш да сътвориш нещо красиво и стойностно. Естествено екипът на Фондация СМАРТ – клон София заедно с доброволците Хана (Германия), Мария (Испания), Яна, Елена и Михаела (България) също участваха активно в творческия процес. Те помагаха с идеи, показваха различни техники и оказваха практическо съдействие. Приготвените много и разнообразни материали – платове, мъниста, конци, ленти и др., бяха умело използвани, за да може всеки участник да разкаже историята на своята кукла.

На края отново не липсваха недоволни и просълзени деца, които се надяваха да могат да запазят произведенията си. Но те разбраха, че именно с техните кукли ще накарат някое друго дете (а защо не и възрастен) да се усмихне. Така малчуганите доброволно подариха свооите принцове и принцеси в името на другата, не по-малко значима цел на проекта „Кварталница за кукли“ – готовите кукли да бъдат използвани за украсата на тези кътчета на столицата, които са по-мрачни и неприветливи. По този начин хората, които живеят или работят там, ще могат освен да се порадват на красотата, но и да вземат за подарък създаденото от добротворците в различните Кварталници. Всяка кукла ще бъде опакована в красиво възрзопче, в което ще има скътано и късметче.

Остават още седем работилници. Тази събота, 05 юли, екипът и доброволците на Фондация СМАРТ – клон София ще гостуват от 11 до 13 часа в ОКИ Дом на културата „Красно село“, който се намира бул. „Цар Борис III“ №41. Всяка една от общо 10-те Кварталници за кукли е и събитие в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.