*/ ?>
Фондация „СМАРТ“ подготвя серия от обучения на базата на резултати от проучване на нуждите на младите хора
12 Sep 2016
Публикувано от СМАРТ

Като неправителствена организация, насочена към младежки дейности, стремежът за подобряване на меките умения на младежи на различни възраст и разнообразен профил е водеща задача за един нормален работен ден.

Работата с млади хора ни направи по-чувствителни към техните нужди. И не поради естеството на длъжностната ни характеристика, а защото много добре знаем какво е да си неуверен в себе си, да не си сигурен в уменията си да общуваш с връстниците си, с бъдещи работодатели или с професионалния си екип.

В желанието си да спомогнем за тази несигурност и да отговорим на нуждите на младите хора във връзка с техните лични умения и професионално развитие, създадохме анкета, с чиято помощ да проучим необходимостта и нагласите на младежите и на тази база да подготовим бъдещите си обучения. Тяхната цел ще бъде да отговарят именно на идентифицираните липси.

Благодарение на активността на 180 души, които в рамките на 2 месеца участваха в нашата анкета, представяме резултатите от нея.

Демографски „портрет“ на изследваните лица – в проучването участваха 180 души на възраст от 16 до 36 години. Жените са значително по-голям брой от мъжете – 73.1 % .

Както се вижда от фигурата, доминиращ процент от анкетираните са със завършено средно образование (37,6%), последвани от магистрите 25,3%.

Untitled

От тях 36 % работят, 24,7% са студенти, а 18,5% успяват да съчетаят ученето с работата.

Интересен е и професионалният опит на участвалите в анкетата, който се вижда от фигурата долу.

Untitled2

Голяма част от анкетираните споделят, че им липсват практически умения – такива, които да им помогнат по-лесно да се справят с живота. Липсва им умението да боравят с личните си финанси, да комуникират, да се сработват с връстниците си, да реагират адекватно на интервю за работа, в професионална обстановка и сред колегите си.

76, 3% смятат, че имат нужда от допълнително кариерно ориентиране, породено от недостатъчна информация относно възможности за стаж, работа и обучения. 23,7 от анкетираните защитават мнението, че от тях зависи да бъдат проактивни и да намират сами необходимата информация, особено в ерата на модерните технологии и достъпа до интернет.

Именно 41,9 % посочват интернет и самостоятелното учене като най – използван метод за развиване на допълнителни умения, последвани от 27,9%, за които доброволчеството има тази роля. 18% посочват студентските стажове, а 12,8 – студентска практика в чужбина и специализирани обучения за същата цел.

Най-голям процент от анкетираните са посочили, че темата, по която имат най – голяма необходимост да усъвършенстват уменията си са финансовите умения и компетенции, следвани от умения за комуникация, лидерски умения и умения за работа в екип.

 В периода септември 2016 до септември 2017 Фондация „СМАРТ“ ще проведе серия от обучения по онези теми, по които проучването сочи, че младите хора имат най – голяма нужда от усъвършенстване. Със серията обучения си поставяме целта да отговорим до най – голяма степен на идентифицираните нужди  и да спомогнем за развиването на именно онези умения и компетенции, които младежите смятат, че им липсват. 

Очаквайте съвсем скоро информация за първото ни обучение, което ще се проведе в края на месец септември. То ще бъде само началото на една година, изпълнена с ентусиазъм, заложени и постигнати цели и най – вече – на развитие.

снимки
*/ ?>
ПИШЕТЕ НИ
Фондация СМАРТ
с. Пещерна 5780,
общ. Луковит, обл. Ловеч
ул. „Васил Левски“ №1А
клон СОФИЯ
ул. „Смолянска“ №24-28
тел.: (02) 953 07 23
тел./факс: (02) 851 38 88
smart@smart-f.eu
*/ ?>
Фондация СМАРТ | SMART foundation
Proudly powered by WordPress.
*/ ?>