*/ ?>
Проект: „През обектива на младежи от цял свят“
София, България
Предстоящ проект

Фондация СМАРТ разработи проект „През обектива на младежи от цял свят“. Под формата на филмов маратон „София: 3–8“ проектът дава възможност на групи млади хора от различни държави, включително и от България, избрали столицата ни за спирка в своето пътешествие по света или за свой (нов) дом, да представят 3 видеоразказа за София. Избраните три екипа за създаване на трите филма в нашия проект ще имат пълната свобода да отразят това, което самите те са видели и почувствали в София, но едно нещо със сигурност ще ги обединява – стремежът да търсят положителното – онова, което си заслужава да бъде разказано с искра в очите и светлина в обектива.

Целите на проекта са:

  • Стимулиране на младежката креативност в изкуството
  • Представяне на град София по позитивен начин през погледа на младите хора – българи и чужденци, живеещи или посещаващи града и популяризирането й като интересна за посещение и пребиваване дестинация и културна столица на Европа
  • Покана към участниците да придобият знания и умения в нова за тях сфера на изява и създаване на предизвикателство към уменията им за общуване и работа в екип

Всичко това ще бъде реализирано в няколко стъпки:

  • Популяризиране на филмовия маратон „София: 3–8 (Sofia: 3–8)“ с неговите теми и начина за участие, ползата от провеждането му за участниците и за София като интересна и привлекателна дестинация
  • Организиране и провеждане на 48-часовия филмов маратон с участието на избраните 3 екипа по 8 души на възраст от 20 до 30 години – двама българи и шестима чужденци, живеещи в София поне от един месец. Задачата на екипите ще бъде да създадат три 8-минутни филма за столицата ни – по темите „София: Вяра, „София: Надежда и „София: Любов
  • Популяризиране и разпространяване на творческите продукти (трите късометражни филма и мейкинга) от филмовия маратон чрез различни канали

Самата реализация на проекта ще премине в три етапа.

Подготвителният етап включва създаване и кастинг на екипите, детайлно планиране и популяризиране на проекта, създаване на уеб-страница на маратона, подготвяне на необходимите рекламни материали, договаряне на логистичното обезпечаване, сформиране на жури и определяне на критериите за оценка и избор на победител. Подборът на участващите три отбора ще бъде се базира на точно формулирани изисквания, като всяка кандидатура ще бъде разглеждана и оценявана от трима души – представители на екип професионалисти, на журито на маратона и на организаторите. При подбора ще се търси представителност на колкото може повече държави, както и равенство на половете.

Същинският етап включва самия маратон, премиерата на филмите и церемонията по награждаването.

В заключителния етап ще бъдат предприети стъпки за осигуряване на устойчивост на събитието с оглед превръщането му в ежегодна традиция, като широко се популяризират филмите, осигурява се участието им в различни форуми и фестивали, представят се добри практики от проекта, както и създаването на концепция за дългосрочност на инициативата.

Самият процес на създаването и популяризирането на три късометражни филма на теми „София: Вяра“, „София: Надежда“ и „София: Любов“ допълнително ще повиши интереса на участниците към града, за да могат да го видят с нови очи и позитивно усещане. Те ще подобрят комуникативните си нагласи и умения за работа в екип, ще открият неподозирана или нереализирана креативност, ще създадат нови приятелства, ще открият нови интереси. Освен това ще научат как се създава късометражен филм и ще имат възможност да изградят контакт с професионалисти в областта, които ще подпомагат участниците при създаването на техните филми. От своя страна специалистите ще имат възможност да работят с млади хора от различни държави, да споделят своя опит и да видят процеса, който така добре познават, пречупен през очите на непрофесионалисти. Общите им усилия в крайна сметка ще бъдат насочени към представяне на столицата ни по позитивен начин.

Вярваме, че за всички участници (и младежи, и професионалисти) в „София: 3–8“ маратонът ще бъде уникално преживяване, наситено с интересни спомени и незабравими емоции, свързани с разностранно богатия облик на София.

За зрителите на късометражните продукции „София: Вяра“, „София: Надежда“ и „София: Любов“ това ще е глътка въздух в забързаното ежедневие, свежа емоция, напомняне колко хубав и ценен е градът ни. Чрез тях се надяваме да допринесем София да бъде по-популярна, по-желана и по-интересна както за жителите й, така и за нейните посетители.

Филмовият маратон „София: 3–8“ е чудесна инициатива, която планираме да превърнем в ежегодно събитие, третиращо най-различни теми, свързани с общуването и креативността, с младите хора и техните хоризонти. Успешното реализиране на този проект ще ни позволи да представим маратона като добра практика както в София, така и в други градове в страната и да търсим по-широко финансиране и спонсориране за неговото ежегодно провеждане.

Продукциите от „София: 3–8“ ще бъдат представени в един 30-минутен филм, който да участва в  различни фестивали за аматьорско/младежко кино, а трите 8-минутни филма ще бъдат предложени за излъчване в различни телевизии и интернет медии.

Основен партньор и ко-продуцент в реализацията на проект „През обектива на младежи от цял свят“ ще бъде продуцентска компания „Тич.Ко“,  създадена през 2006 г. като независима компания, занимаваща се с кино и ТВ продуциране и изработване на аудио-визуални продукти. Нейни собственици са режисьорът Ирена Даскалова и операторът Росен Даскалов-Тичъра. В своите филмови проекти фирмата се ориентира към теми и сюжети, които изразяват българската национална идентичност и търсят контакт със съвременния кинозрител както в нашата страна, така и навсякъде по света. Екипът на „Тич.Ко“ се състои от опитни сценаристи, режисьори, оператори и консултанти в областта на националните кампании, документалистиката и създаването на рекламни спотове. Продукциите на компанията са печелили награди на местни и международни фестивали.

снимки
*/ ?>
ПИШЕТЕ НИ
Фондация СМАРТ
с. Пещерна 5780,
общ. Луковит, обл. Ловеч
ул. „Васил Левски“ №1А
клон СОФИЯ
ул. „Смолянска“ №24-28
тел.: (02) 953 07 23
тел./факс: (02) 851 38 88
smart@smart-f.eu
*/ ?>
Фондация СМАРТ | SMART foundation
Proudly powered by WordPress.
*/ ?>